Prošek domowy-wino

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 50 ml soku z cytryn
  • 8 l wody
  • 5 g drożdży winiarskich TOKAY 22
  • 3 g pożywki do drożdży Kombi
  • 1,5 kg cukru
  • 1 l wrzącej wody do sparzenia suszonych owoców
  • 0,5 kg rodzynek sułtańskich
  • 0,5 kg suszonych moreli

Opis przygotowania

Rodzynki oraz suszone morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałeczki i wrzucić do 10-litrowej, szklanej butli. Następnie zagotować w dużym garnku 8 l wody z cukrem, sokiem cytrynowym i pożywką do drożdży. Ppo zagotowaniu ściągnąć z ognia, dokładnie wymieszać i przestudzić do temperatury 22-25 stopni. Po osiągnięciu wymaganej temperatury wsypać do tego drożdże winiarskie, wymieszać i przelać do butli z pokrojonymi wcześniej rodzynkami i morelami. Wszystko szczelnie zakryć korkiem z rurką do win napełnioną wodą i pozostawić do zakończenia fermentacji w pokojowej temperaturze. Po zakończonej fermentacji odkorkować, przecedzić dwukrotnie przez gazę i przelać do butelek lub kieliszków. Podawać dobrze schłodzone z lodem i plastrem cytryny.

0 komentarzy