Płucka wieprzowe w kwaśnym sosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 10504

Składniki:

  • 1 kg płucek wieprzowych
  • 30 dkg włoszczyzny
  • cebula
  • 6 dkg tłuszczu
  • 4 dkg mąki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • ocet
  • cukier

Opis przygotowania:

Płucka wypłukać zalać zimną wodą i gotować 1 1/5 h, posolić. Włoszczyznę obrać, pokroić w kosteczkę, dać do osobnego garnka. Miękkie płucka wyjąć i pokroić w paski lub w kostkę, dodać do garnka z włoszczyzną, dolać wywaru z płucek, dodać przyprawy i gotować chwilę, aż włoszczyzna będzie miękka. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę w kostkę. Dodać mąkę, rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania płucek, zagotować, wlać do płucek, doprawić do smaku octem i cukrem.

Autor: irena

5 komentarzy

moja mama to robila byl super

Cieszę się, że smakowało.

Co.?
TRZEBA gotować je 11/5 godziny...
tak długo.?

@Gość: narazie to się czytać naucz a potem do gotowania startuj

nie 11,5 godz tylko 1,5 godz

ojciec robi tak jak napisaliscie ciekawe co to będzie heh

Podobne przepisy