Dżem bananowo-bazyliowy

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g cukru
  • 30 g świeżej bazylii
  • 2 kg bananów
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania

Bazylię oraz banany umyć i osączyć z wody. Bazylię posiekać drobno. Banany obrać ze skóry, pozbawić końcówek, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Następnie zasypać je cukrem, wsypać mielone goździki oraz anyż i wlać wyciśnięty sok z cytryny. Składniki postawić na małym ogniu, wymieszać i gotować do czasu, aż zaczną gęstnieć. Wtedy dodać do tego posiekaną wcześniej bazylię, ponownie wymieszać i gotować pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do małych słoiczków. Słoiczki zakręcić pokrywkami, po czym wstawić do rondla zalanego do połowy wodą i zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostygniecie w chłodne miejsce. Po 2 dniach podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy