Dynia grillowana z jarmużem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g miąższu z dyni piżmowej
  • 4 liście jarmużu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie przełożyć na aluminiową tackę do grilla, skropić go 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczypta soli oraz pieprzu i grillować na rozpalonym grillu do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć go z grilla. Jarmuż sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzony wcześniej jarmuż, po czym oprószyć go szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Usmażony, ściągnąć z ognia, wymieszać z grillowaną dynią i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy