Grzanki z szynką, serem i oliwkami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Grzanki z szynką, serem i oliwkami

    Dodane przez: wd2005

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 25 g wędzonej szynki w plastrach
  • 2 bułki zwykle
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 plastry sera Gouda
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Bułki przekroić na połówki, wysmarować je masłem i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i przekroić na połówki. Następnie szynkę przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, wyłożyć na nią plastry sera żółtego i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na zrumienione bułki. Na to nałożyć pokrojone oliwki i paprykę. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, tartym parmezanem i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy