Cuccidati

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na wypełnienie:
  • 4 suszone figi
  • 4 drylowane daktyle
  • 2 szklanki rodzynek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 pomarańcze
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • Na lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć je na stolnicę i namoczyć letnią wodą. Przygotować wypełnienie: pomarańcze, rodzynki, suszone figi oraz daktyle sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pomarańcze obrać ze skóry, miąższ pokroić drobno i przełożyć do melaksera wraz z pokrojonymi na drobne kawałki figami i daktylami. Wsypać do tego rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, po czym całość zalać letnią wodą i miksować przez 2 minuty. Zmiksowane składniki wyłożyć na jeden płat namoczonego ciasta francuskiego, wszystko nakryć kolejnym i dokładnie docisnąć ręcznie. Dociśnięte ciasto pokroić nożem na kwadraty o wymiarach 5 na 5 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać w kubku z mlekiem i przelać na ciepłe jeszcze ciasto.
Podawać do spożycia po zakrzepnięciu lukru.

0 komentarzy