Cannoli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1873
Cannoli
fot. miss_yasmina / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina Marsala
  • Na wypełnienie:
  • 400 g sera ricotta
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem oraz mielonym cynamonem, wbić jajko, dodać żółtko i masło, po czym wlać do tego wodę, ocet oraz wino czerwone, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Rozwałkowane pokroić w ukośne kształty i nawinąć je na drewniane kołeczki o grubości palca wskazującego. Zawinięte ciasto wraz z kołeczkami włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć z tłuszczu, zdjąć z kołeczków i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: kandyzowaną skórkę cytrynową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki. Ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, dodać białko jajka i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać osączoną z wody kandyzowaną skórkę cytrynową i pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i napełnić tym upieczone wcześniej ciasto.

Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów