Sałatka z pszenicy bulgur

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 20 g sera Gouda w plastrach
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowaną pszenicę przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić na drobne kawałki i dodać do pszenicy. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Dymkę oraz ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości wraz z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki oraz pokrojonym na kawałki serem Gouda. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem i sokiem cytrynowym, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy