Chaczapuri

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • Na ciasto;
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać maślankę, wbić 1 jajko, dodać pokruszony na drobne kawałki biały ser twarogowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm, po czym uformować z niego "łódkę" i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Następnie uformowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C na rumiany kolor. Wówczas otworzyć szybko piekarnik, wbić do tego jajka i ponownie piec do czasu ścięcia się białek jaj. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Na gorące jeszcze ciasto wyłożyć masło, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli.

0 komentarzy