Sałatka z boczniaków, buraków i mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2350
Sałatka z boczniaków, buraków i mango
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g boczniaków
  • 15 g rodzynek
  • 15 g orzeszków pinii
  • 3 czerwone buraki
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Buraki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych buraczków dodać szpinak, orzeszki pinii i rodzynki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do składników. Boczniaki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować i dodać do składników. Miód wymieszać z musztardą i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów