Sałatka ze szpinaku, orzechów i mandarynek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2401
Sałatka ze szpinaku, orzechów i mandarynek
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g łuskanych orzechów włoskich
  • 6 mandarynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona sałata
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mandarynki umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i przełożyć do salaterki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do sałaty. Mandarynki obrać ze skóry, podzielić na plastry i dodać do składników. Całość posypać orzechami włoskimi i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów