Sałatka ze szpinaku, orzechów i mandarynek

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 15 g łuskanych orzechów włoskich
  • 6 mandarynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona sałata
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa oraz mandarynki umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i przełożyć do salaterki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do sałaty. Mandarynki obrać ze skóry, podzielić na plastry i dodać do składników. Całość posypać orzechami włoskimi i skropić sokiem z limonki.

0 komentarzy

Podobne przepisy