Beschuit met muisjes

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 g draży anyżowych
  • 4 łyżki masła
  • Na ciasto:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę w misce. Do utartej masy wsypać wymieszaną wcześniej mąkę, wbić jajko, wlać roztarte drożdże i zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować z nich małe, okrągłe placki o grubości 2 cm. Uformowane placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone ciasto wysmarować masłem i posypać drażami anyżowymi.

0 komentarzy