Basashi

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Basashi

    Dodane przez: arek

    jetalone / CC-BY 2.0

Składniki

  • 250 g świeżej karkówki końskiej bez kości
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 cebule
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 liście świeżej pokrzywy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 kwiat mniszku pospolitego do dekoracji
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Karkówkę, liście pokrzywy oraz imbir umyć i osączyć wody. Liście pokrzywy wyłożyć na talerz. Karkówkę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Pokrojone mięso oprószyć szczyptą pieprzu białego oraz soli, zalać sosem sojowym, sokiem z limonki, dokładnie wymieszać i przełożyć na liście pokrzywy. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do składników. Dodać do tego tarty chrzan oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Wszystko udekorować kwiatem mniszka pospolitego.

0 komentarzy