Placki na parze z kotletem sojowym i warzywami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 kotlety sojowe
  • 2 marchewki
  • 1 seler z natka
  • 1 zielony ogórek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka przyprawy Jarzynka
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Na placki:
  • 5 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Natkę selera pokroić na kawałki. Pokrojone warzywa bez natki przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Ogórka pokroić w cienkie plastry.
Przygotować placki: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki, wbić jajko, wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować ręcznie placki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie zagotować wodę wraz z plackami na sicie, a od chwili zagotowania placki gotować na średnim ogniu jeszcze przez 20 minut. Ugotowane ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Kotlety sojowe namoczyć z ciepłej wodzie, osączyć z nadmiaru wody, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą Jarzynka i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanych placków. Dodać do tego również ugotowane wcześniej warzywa, pokrojonego ogórka oraz natkę selera.

0 komentarzy

Podobne przepisy