Paszteciki

wiolcia

Autor:

Przepisów: 4

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • półtorej szklanki mleka
  • 100 gram drożdży
  • pól kostki margaryny
  • około 700 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 litr oleju
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Opis przygotowania

Pieczarki dokładnie myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę i razem dusimy do miękkości, aż wyparuje cała woda.
Z drożdży, cukru, soli, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka robimy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Należy je posolić.
Ochłodzone ziemniaki przeciskamy przez maszynkę i do jeszcze ciepłych ziemniaków, ale nie gorących, dodajemy wyrośnięty rozczyn, stopioną margarynę, jajka, mleko, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dodajemy mąkę. Pozostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu bierzemy część ciasta na stolnicę i wałkujemy placek o grubości 3 lub 4 milimetrów. Nożem kroimy kwadraty około 5 na 5 cm. Kładziemy doprawiony solą i pieprzem farsz z pieczarek oraz zaklejamy paszteciki dowolnie według gustu. Wyrośnięte paszteciki wrzucamy na gorący olej i smażymy. Podajemy z czerwonym barszczem.

0 komentarzy

Podobne przepisy