Ziemniaki pieczone z masłem i boczkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 15 g wędzonego boczku
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 papryczki czerwone chili
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili oraz szczypiorek posiekać drobno. Ziemniaki przekroić w poprzek w górnej ich części i wysmarować masłem. Wysmarowane oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Dodać do tego pokrojony w drobna kostkę boczek. Następnie składniki zawinąć aluminiową folia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec do miękkości ziemniaków, po czym wyciągnąć z piekarnika i posypać tartym serem cheddar. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Wszystko polać kwaśną śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem i papryczką chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy