Zupa jabłkowo-pietruszkowa

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 ml wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 3 jabłka Jonagored
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania

Owoce oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną pietruszkę, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać wodę, miód, wrzucić liście laurowe, kostkę bulionową i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnąć liście laurowe, a do gotowanych składników wlać jogurt naturalny i całość zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki szybko zagotować na dużym ogniu, po czym doprawić do smaku przyprawami, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy