Kalafior smażony

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 16298
Kalafior smażony
fot. Allerina & Glen MacLarty / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g kalafiora
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Kalafiora umyć, osączyć z wody i podzielić na różyczki. Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką oraz szczyptą soli na gęstą masę, po czym obtoczyć w niej ugotowane różyczki kalafiora. Obtoczone różyczki obsypać bułką tartą i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, a następnie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.

6 komentarzy

Coś pysznego polecam.

A co ze 100 g mąki???? Chyba zostaje na następnego kalafiora.

Przepis już poprawiony. :)

Przyszne ! ; D !!!!!!!!!!!!!

naprawdę fantastyczne!

no to jak 100g maki czy nie ?

Podobne przepisy