Sałatka ze smażonego tofu

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g jedwabistego tofu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki oleju słonecznikowy
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym zalać ją 3 szklankami wrzącej wody, trzymać przez 30 sekund, potem odcedzić i wymieszać ze startą marchewką. Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Następnie masło orzechowe przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wlać do tego miód, ocet jabłkowy, olej słonecznikowy, olej sezamowy, sos sojowy, dodać pastę miso i suszona kolendrę. Wszystko dokładnie mieszać na małym ogniu przez 1 minutę, potem ściągnąć z ognia i wymieszać z kapustą i marchewką. Tofu pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię baz tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy