Gumbo

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 okry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 zielone papryka
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 szklanki ryżu
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1,5 szklanki lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Okrę pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka, oprószyć je pieprzem, solą, curry i przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojoną okrę, paprykę, seler, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do ryżu.

0 komentarzy

Podobne przepisy