Flądra smażona z warzywami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 15 g żółtej fasolki szparagowej
  • 15 g zielonego groszku w łupinie
  • 2 fladry świeże
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Flądry oczyścić z wnętrzności, umyć, osączyć z wody, po czym wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju, oprószyć solą i smażyć do miękkości. Usmażoną rybę osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć, zielony groszek oraz fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowane wcześniej warzywa, obrany czosnek i pokrojona paprykę. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, posypać bułką tartą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do ryby.

0 komentarzy

Podobne przepisy