Placki z cukinią, miętą i szpinakiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Placki z cukinią, miętą i szpinakiem

    Dodane przez: iwona

    zrzka2010 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • garść świeżej mięty
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Następnie cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Do startej cukinii dodać pokrojoną drobno miętę, wsypać mąkę, tarty parmezan i wbić jajko. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe placki i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i dodać do szpinaku.

0 komentarzy

Podobne przepisy