Kurczak z kukurydzą i stosem pomidorowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • sol
  • pieprz
  • Na stos pomidorowy:
  • 30 g sera mozzarella
  • 15 g orzeszków pinii
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonych porzeczek czerwonych
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni i piec do miękkości z obu stron. Upieczone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kolby kukurydzy obrać z liści, zalać je1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do upieczonego wcześniej mięsa. Pomidory oraz ser mozzarella pokroić w cienkie plastry i nałożyć piętrowo na siebie. Suszone porzeczki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posypać nimi pokrojone pomidory i ser. Następnie całość posypać orzeszkami pinii, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i zalać sokiem cytrynowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy