Kurczak z kukurydzą i stosem pomidorowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 776
Kurczak z kukurydzą i stosem pomidorowym
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • sol
  • pieprz
  • Na stos pomidorowy:
  • 30 g sera mozzarella
  • 15 g orzeszków pinii
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonych porzeczek czerwonych
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do drobiu, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni i piec do miękkości z obu stron. Upieczone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kolby kukurydzy obrać z liści, zalać je1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do upieczonego wcześniej mięsa. Pomidory oraz ser mozzarella pokroić w cienkie plastry i nałożyć piętrowo na siebie. Suszone porzeczki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posypać nimi pokrojone pomidory i ser. Następnie całość posypać orzeszkami pinii, pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i zalać sokiem cytrynowym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy