Kalafior zapiekany z serem i boczkiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kalafior zapiekany z serem i boczkiem

    Dodane przez: arek

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 20 g sera cheddar w plastrach
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania

Kalafiora umyć, pozbawić liści, przełożyć do odpowiedniego rondla, zalać go lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowanego odcedzić, po czym jego rdzeń obwinąć aluminiową folią. Następnie
ugotowanego oprószyć mieloną papryką i nałożyć plastry sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i polać jogurtem oraz keczupem. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić i dodać do potrawy. Szczypiorek pokroić na kawałki i posypać całość.

0 komentarzy

Podobne przepisy