Jaja zapiekane z warzywami, serem i szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1862
Jaja zapiekane z warzywami, serem i szynką
fot. GimmeFood :) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonej szynki
  • 25 g sera Gruyere
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki przełożyć w całości do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, oprószyć pieprzem, solą, mieloną gałką muszkatołową i zalać oliwa z oliwek. Następnie wbić do tego jajka i posypać pokrojoną w kostkę szynką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piec do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżo startym na tarce serem Gruyere. Gotową potrawę podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów