Jaja zapiekane z warzywami, serem i szynką

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g wędzonej szynki
  • 25 g sera Gruyere
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki przełożyć w całości do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Dodać do tego pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, oprószyć pieprzem, solą, mieloną gałką muszkatołową i zalać oliwa z oliwek. Następnie wbić do tego jajka i posypać pokrojoną w kostkę szynką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piec do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać świeżo startym na tarce serem Gruyere. Gotową potrawę podawać z chlebem razowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy