Wieprzowina w piwie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2656

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (szynka, karkówka bez kości)
  • butelka piwa jasnego
  • 4 cebule
  • kminek
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 łyżka otartej skorki z cytryny
  • 1 kromka chleba czerstwego
  • 2 parówki
  • ogórek kiszony
  • 1 pomidor czerwony

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w niewielką kostkę. 2 cebule pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Do cebuli dodać pokrojone i posolone mięso, wymieszać i obsmażyć przez kilka minut. Do obsmażonego mięsa dodać pieprz, kminek, podlać niewielka ilością wody i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie do mięsa dodać startą skórkę z cytryny, kromkę rozdrobnionego chleba, wlać po woli piwo. Całość dusić pod przykryciem do czasu, aż chleb się rozgotuje i powstanie gęsty sos. Na około talerza ułożyć parówkę pokrojona w talarki, pomidora pokroić w plastry i poprzekładać nim wyłożoną parówkę. Dodać pokrojonego w plastry ogórka kiszonego, a a wierzch posypać cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. W środkową część talerza wyłożyć uduszoną wieprzowinę. Podawać na ciepło.

1 komentarz

a skad tu sie wolowina wziela

Podobne przepisy