Placek pycha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1639
Placek pycha
fot. Vikif / elements.envato.com

Składniki:

  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru do piany

Opis przygotowania:

1.Śliwki mrożone rozmrozić,przełożyć na sitko,odsączyć nadmiar soku.Żółtka oddzielić od białek.Margarynę utrzeć z cukrem.Nie przerywając ucierania,dodawać powoli po jednym żółtku.Mąkę przesiać,zmiesza ją z proszkiem do pieczenia.Stopniowo dodawać do masy ( cały czas mieszając).Wlać śmietanę .Ciasto jeszcze przez chwilę ucierać-powinno być ciężkie.Ubić na sztywno pianę z 2 białek,dodać do ciasta,delikatnie wymieszać.
2.Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem.Śliwki przekrajać na polowy,usuwać pestki.Ułożyć je na cieście skórkami do dołu.Z pozostałego białka i cukru ubić pianę.Szpryckę do dekorowania napełnić pianą i udekorować wierzch ciasta.Wstawi do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.Piec około 40 minut.

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów