Chałka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2069
Chałka
fot. MONIKA STRUK

Składniki:

  • 600 g mąki krupczatki
  • 1/4 l mleka
  • 1 opakowanie drożdży (42 g)
  • 125 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 75 g rodzynek
  • 40 g kwasku cytrynowego
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka rumu

Opis przygotowania:

Pokruszone drożdże i 20 g cukru rozpuść. Dodaj mąkę, letnie mleko i wyrób ciasto. Odstaw na około 15 minut, aby wyrosło. W letnim mleku roztop 60 g cukru, skórkę z cytryny, 2 żółtka i sól. Dodaj do ciasta, ponownie zagnieć i odstaw na dalsze 15 minut. Dodaj rodzynki, kwasek cytrynowy i skórkę z pomarańczy. Na stolnicy uformuj wałek z ciasta i podziel go na 9 części. Rozwałkuj każdy tak, aby powstał drugi wałek. Zapleć 4 potrójne warkocze, pozostałe 2 wałki zagnieć i uformuj tak, aby ciasto miało kształt sznura. Na środku każdego warkocza zrób rowek, posmaruj białkiem. Blachę wysmaruj tłuszczem i ułóż warkocze jeden na drugim. Na wierzch połóż sznur z ciasta i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Upiecz w rozgrzanym piekarniku, a następnie polukruj polewą z cukru i rumu. Na koniec chałkę posyp płatkami migdałowymi.

Autor: bajka

1 komentarz

bardzo czasochlonne dobre dla niepracujacych

Podobne przepisy