Zielone pomidory smażone z mąką i kaszą

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 zielone pomidory
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Pomidory dokładnie umyć, osaczyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Mąkę kukurydzianą przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną, szczyptą soli, pieprzu oraz mielonej papryki. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Pokrojone plastry pomidorów namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanych składnikach z mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy