Gnocchi z chili i jarmużem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2335
Gnocchi z chili i jarmużem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chili
  • sól
  • Na gnocchi:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Jarmuż pokroić na kawałki.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, zalać je 2 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do nich 1,5 szklanki mąki, wbić jajko, oprószyć szczyptą soli i całość zagnieść na ciasto. Zagniecione ciasto podsypać pozostałą mąką i rozwałkować ręcznie w jeden, długi rulon. Pociąć go nożem na 2 cm kawałki i wrzucić je 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić.

Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę oraz jarmuż i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowane gnocchi, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów