Sandacz w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4351

Składniki:

  • 600 g sandacza
  • Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek pietruszki

Opis przygotowania:

Przygotowanie ciasta: do mąki z solą i pieprzem wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, jajka i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Z oczyszczonego sandacza wyjąć ości, pokroić na kawałki, dokładnie osuszyć, oprószyć mąką i posolić. Zanurzyć w cieście, smażyć porcjami, na małym ogniu aby ryba usmażyła się w środku. Usmażone kawałki ryby przełożyć do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły. Po usmażeniu ryby wrzucić na patelnię zieloną pietruszkę i podsmażyć. Rybę przełożyć na półmisek, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z zieloną sałatą i ostrymi sosami. Na kresach do ryby smażonej w cieście podawano zazwyczaj gorący kompot z suszonych śliwek.

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy