Ser z żurawiną, migdałami i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1851
Ser z żurawiną, migdałami i pomarańczą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g sera brie
  • 30 g tłuczonych migdałów
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki żurawiny do mięs w słoiku
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kiełki rzodkiewki umyć ciepłą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać pokrojone pomarańcze wraz w wytworzonym sokiem oraz tłuczone migdały. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty pod przykryciem. Smażone składniki przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać pokrojony w plastry ser brie i wyłożyć na to to gotową żurawinę do mięs. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów