Pita z falafelem i sosem tzatziki

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6024
Pita z falafelem i sosem tzatziki
fot. Lara604 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 liście salaty
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na falafel:
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na sos tzatziki:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę moczyć przez 6 godzić w 1 l lekko osolonej wody, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora oraz kiszonego ogórka.

Przygotować falafel: do odcedzonej wcześniej ciecierzycy dodać obrany i pokrojony drobno czosnek oraz natkę zielonej pietruszki. Następnie wlać sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku pieprzem czarnym, cayenne, kuminem rzymskim oraz solą i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Z masy uformować ręcznie kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pity.

Przygotować sos tzatziki: ogórka oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego sok cytrynowy, jogurt naturalny, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz oregano, po czym wszystko wymieszać i polać potrawę.

Całość zawinąć w rulon wraz z papierem śniadaniowym i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów