Pita z falafelem i sosem tzatziki

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Pita z falafelem i sosem tzatziki

    Dodane przez: wd2005

    Lara604 / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 liście salaty
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na falafel:
  • 400 g ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Na sos tzatziki:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ciecierzycę moczyć przez 6 godzić w 1 l lekko osolonej wody, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora oraz kiszonego ogórka.
Przygotować falafel: do odcedzonej wcześniej ciecierzycy dodać obrany i pokrojony drobno czosnek oraz natkę zielonej pietruszki. Następnie wlać sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku pieprzem czarnym, cayenne, kuminem rzymskim oraz solą i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Z masy uformować ręcznie kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pity. Przygotować sos tzatziki: ogórka oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego sok cytrynowy, jogurt naturalny, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz oregano, po czym wszystko wymieszać i polać potrawę.
Całość zawinąć w rulon wraz z papierem śniadaniowym i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy