Dorsz z szynką gotowany na parze

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z dorsza
  • 200 g wędzonej szynki wieprzowej
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 liście lotosu wodnego (lub liście bananowca)
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Liście lotosu wodnego, albo bananowca sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i przełożyć do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Sos sojowy przelać do małej miseczki. Filety z dorsza podzielić na kawałki i oprószyć pieprzem oraz solą. Szynkę pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi rybę. Całość spiąć małymi wykałaczkami. Spięte składniki przełożyć na liście dostępnych roślin i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane składniki ściągnąć z ognia i podawać razem z sosem sojowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy