Gulasz warzywny z nadziewaną pietruszką

(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1031
Gulasz warzywny z nadziewaną pietruszką
avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 dojrzale pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże pietruszki (korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duży kalafior
  • 1 brokuł
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • zielona natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osaczyć z wody. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki. Korzeń pietruszki pokroić na kawałki. Następnie pokrojone składniki przełożyć do osobnego garnka, po czym zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić. Brokuła oraz połowę z ugotowanego kalafiora wyłożyć na talerz. Drugą połowę ugotowanego kalafiora pokroić na drobne kawał i odstawić do dalszego smażenia. W ugotowanym korzeniu pietruszki wydrążyć środki i połączyć je z pokrojonym drobno kalafiorem. Wydrążony korzeń pietruszki również wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojonego kalafiora z korzeniem pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą oraz imbirem, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Uduszonymi składnikami najpierw nadziać wydrążone korzenie pietruszki, po czym dodać do składników na talerzu. Potrawę posypać pokrojoną drobno natką selera.

0 komenatrzy

Podobne przepisy