Pilaw afgański

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1897
Pilaw afgański
fot. KayOne73 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g mięsa jagnięcego bez kości
  • 10 g rodzynek
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 marchewki
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, potem zalać go bulionem warzywnym i ugotować na sypko. Ugotowany odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w kostkę jagnięcinę, po czym składniki oprószyć przyprawą garam masala, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego ugotowany wcześniej wyż, ponownie wymieszać, doprawić do smaku szczypta soli i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Następnie zalać ją 1 szklanką wody z 1 łyżką oleju oraz cukru i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do składników na talerzu. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do całości.

1 komentarz

Jadalam to danie w afganskiej restauracji i mieso jest na kosci (podobne do naszej golonki) i jest zrobione bez zadnych przypraw. Jedynie ryz ma jakis posmak.

Podobne przepisy