Crullers

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 g roztopionego masła
  • 15 g drożdży
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ciemnego rumu
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Na lukier:
  • 2 białka jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru. Jajka wbić do rondla i ubić z cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i pozostałym cukrem. Do wymieszanej mąki wlać ubite jajka, roztopione masło, roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Następnie wlać do niego rum i jeszcze raz wszystko wyrobić. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podsypać 2 łyżkami mąki, rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć kubkiem krążki, w których mniejszym kieliszkiem wyciąć otwory. Potem z całości uformować ręcznie tzw. kołnierze, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier: cukier wsypać do rondla, po czym dodać do tego białka jaj, wlać sok cytrynowy i całość ubić trzepaczką na jednolita masę. Gotową masę przełożyć na upieczone wcześniej ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

0 komentarzy