Krewetki w sosie śmietanowo-chrzanowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 mrożone krewetki tygrysie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • Na sos:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka sosu chrzanowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Oczyszczone oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i przełożyć do filiżanki.
Następnie przygotować sos śmietanowo-chrzanowy: śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, wlać do niej sok cytrynowy, sos chrzanowy, razem zmiksować i przełożyć na usmażone wcześniej krewetki. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy