Kaczka z jajkiem panierowanym i szparagami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g zielonych szparagów
  • 2 piersi z kaczki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 szklanka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Musztardę nałożyć na talerz. Piersi z kaczki pokroić w plastry, a pokrojone oprószyć pieprzem, solą i smażyć do miękkości w 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do musztardy. Szparagi zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Dwa jajka zalać wodą, po czym ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu, na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Potem ugotowane jajka panierować w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy