Podżerka duszona

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3223
Podżerka duszona
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 dag wieprzowiny bez kości
  • 20 dag cielęciny bez kości
  • 20 dag wołowiny bez kości
  • tłuszcz
  • 10 dag cebuli
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 15 dag ogórków konserwowych
  • 2 dag kaparów (niekoniecznie)
  • sól, pieprz, majeranek i przyprawa do zup do smaku

Opis przygotowania:

Mięso wieprzowe, cielęce i wołowe umyj, pokrój w kostkę, zrumień razem z drobno pokrajaną cebulą, skropl wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby umyj, namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Ogórki pokrój w półplasterki. Tłuszcz rozgrzej, wymieszaj z mąką, zasmaż nie rumieniąc, połącz z wszystkimi gatunkami mięsa, opłukanymi kaparami, grzybami, wywarem z grzybów i ogórkami oraz przyprawami, duś kilka minut, dopraw do smaku.

UWAGA: dla polepszenia smaku dobrze byłoby poszczególne gatunki mięsa dusić w osobnych naczyniach. :)

Autor: plateau

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów