Pokusa Jansona (szwedzkie danie wigilijne)

Annvina

Autor:

Przepisów: 26

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Pokusa Jansona (szwedzkie danie wigilijne)

    Dodane przez: Annvina

Składniki

  • 4-8 ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 puszka anchois (sardeli)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, poszatkować w bardzo cieniutkie plastry - najlepiej użyć szatkownicy lub tarki do warzyw.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na maśle (zostawić nieco masła do wysmarowania naczynia)
Do śmietany dodać anchois - razem z sosem/olejem z puszki, lekko zmiksować.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
W naczyniu układać na zmianę warstwy ziemniaków i cebuli, ostatnią warstwa powinna być z ziemniaków.
Zalać wszystko śmietaną dokładnie wymieszaną z anchois. Wierch posypać bułką tartą. Naczynie przykryć pokrywą, Zapiekać w 200 stopniach 1 - 1.5 godziny (w zależności od gatunku ziemniaków) aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Podawać jako dodatek do pieczeni, kotletów lub ryby.

1 komentarz

odpowiedz

To jest pyszne - robię taką zapiekankę często - naprawdę super !