Pokusa Jansona (szwedzkie danie wigilijne)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2607
Pokusa Jansona (szwedzkie danie wigilijne)

Składniki:

  • 4-8 ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 puszka anchois (sardeli)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, poszatkować w bardzo cieniutkie plastry - najlepiej użyć szatkownicy lub tarki do warzyw.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na maśle (zostawić nieco masła do wysmarowania naczynia)
Do śmietany dodać anchois - razem z sosem/olejem z puszki, lekko zmiksować.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
W naczyniu układać na zmianę warstwy ziemniaków i cebuli, ostatnią warstwa powinna być z ziemniaków.
Zalać wszystko śmietaną dokładnie wymieszaną z anchois. Wierch posypać bułką tartą. Naczynie przykryć pokrywą, Zapiekać w 200 stopniach 1 - 1.5 godziny (w zależności od gatunku ziemniaków) aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Podawać jako dodatek do pieczeni, kotletów lub ryby.

Autor: Annvina

1 komentarz

To jest pyszne - robię taką zapiekankę często - naprawdę super !

Podobne przepisy