Marchew z kukurydzą w sosie chilli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2114
Marchew z kukurydzą w sosie chilli
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos chili:
  • 2 czerwone papryki chili
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Pokrojoną przełożyć do rondla, po czym dodać do tego masło, wsypać cukier oraz szczyptę soli i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Uduszoną marchew ściągnąć z ognia i wymieszać z osaczoną z zalewy kukurydzą. Wymieszane składniki przełożyć na talerz.

Przygotować sos chili: paprykę umyć, osaczyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, szczyptę soli oraz pieprzu i razem zmiksować mikserem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać zmiksowane składniki i całość zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i podawać z chlebem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów