Dorsz zapiekany z ziemniakami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g filetów z wędzonego dorsza
  • 6 dużych ziemniaków
  • 5 g tartego sera gouda
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w cienkie plastry. Część z pokrojonych ziemniaków przełożyć na dno żaroodpornego naczynia, posypać przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem i solą. Filety z dorsza połamać na drobne kawałki i dodać do wyłożonych ziemniaków. Dodać do tego osączone z zalewy oraz pokrojone na drobne kawałki oliwki. Następnie składniki posypać tartym serem żółtym, oprószyć przyprawami, po czym całość zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni. Potrawę piec do miękkości składników i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.

0 komentarzy

Podobne przepisy