Ćwikła po berlińsku

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 80 dag buraczków
  • 15 dag jabłek
  • 5 dag chrzanu (tartego)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)
  • sól, cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku

Opis przygotowania

Buraczki wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą, umyj, zalej wrzącą wodą, ugotuj pod przykryciem lub upiecz w gorącym piekarniku. Następnie odcedź, wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce o dużych otworach, wymieszaj z chrzanem, buraczkami i winem, dopraw do smaku. Przełóż do słoja i pozostaw w chłodziarce na kilka godzin.

0 komentarzy

Podobne przepisy