Dżem paprykowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Dżem paprykowy

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 2 jabłka słodkie
  • 2 ostre papryczki chili
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • sól

Opis przygotowania

Paprykę oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Paprykę czerwoną oraz chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych jabłek. Następnie wsypać do tego cukier, wlać ocet, po czym wszystko gotować pod przykryciem przez 60 minut na średnim ogniu. W czasie gotowania składniki od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania całość doprawić szczyptą soli do smaku, wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowy dżem przełożyć do słoików, zakręcić je, włożyć do garnka z wodą (woda powinna sięgać do polowy słoików) i zagotować. Zagotowane odstawić w chłodne miejsce. Dżem można podawać do dań mięsnych i dziczyzny.

0 komentarzy

Podobne przepisy