Owoce morza z ziemniakami i kuskusem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Owoce morza z ziemniakami i kuskusem

    Dodane przez: wd2005

    fugzu / CC-BY 2.0

Składniki

  • 350 g mrożonej ośmiornicy
  • 4 mrożone przegrzebki
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżką oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta mielonego szafranu
  • sól morska

Opis przygotowania

Ośmiornicę oraz przegrzebki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, po czym oba składniki wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody z liśćmi laurowymi i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i każde z osobna pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osolona wodą i ugotować do miękkości. Bulion warzywny, wymieszać z oliwą z oliwek i na gorąco zmiksować z ugotowanymi ziemniakami. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz i wyłożyć pokrojoną ośmiornicą. Następnie kuskus zalać 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody, trzymać go we wrzątku przez 3 minuty, potem odcedzić. Odcedzony kuskus wymieszać z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz pokrojonymi przegrzebkami, przełożyć na muszle po przegrzebkach i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego szafranu.

0 komentarzy

Podobne przepisy