Zupa ryżowa z tofu

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g błękitnego tofu
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • pęczek szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew, mielony imbir, pokrojony szczypiorek oraz suszoną trawę cytrynową. Składniki smażyć przez 1 minutę pod przykryciem. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym oraz sokiem cytrynowym. Następnie wsypać ryż i wlać mleko kokosowe. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli morskiej, pieprzu, mielonej papryki i gotować do miękkości ryżu. Potem dodać do tego pokrojone drobno tofu i gotować jeszcze przez 10 minut.

0 komentarzy

Podobne przepisy