Sos Chimmichurri

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, przełożyć na talerz i wymieszać z suszonym oregano. Dodać do tego pokrojoną drobno paprykę chili oraz obrany ze skóry i posiekany czosnek. Następnie wlać do tego ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Sos stosować do potraw grillowanych.

0 komentarzy

Podobne przepisy