Grzanki z grzybami i jajkiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Grzanki z grzybami i jajkiem

    Dodane przez: iwona

    Krissyho / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 20 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego chleb tostowy i zrumienić z obu stron. Zrumieniony wyłożyć na talerz i przełożyć go usmażonymi pieczarkami. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, szybko zagotować na dużym ogniu, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki

0 komentarzy

Podobne przepisy