Nachos z sosem serowym i papryką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Nachos z sosem serowym i papryką

    Dodane przez: iwona

    jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki

  • 300 g tortilla chips (nachos)
  • 3 papryki konserwowe w zalewie
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • pęczek szczypiorku
  • Na sos serowy:
  • 400 ml mleka
  • 125 g masła
  • 35 g żółtego sera cheddar
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Opis przygotowania

Paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Nachos przełożyć na talerz i wymieszać z pokrojoną papryką konserwową. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno.
Przygotować sos serowy: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wsypać mąkę i energicznie mieszając, smażyć przez 4 minuty. Potem wlać do tego mleko i całość wymieszać trzepaczką. Dodać do tego świeżo startą gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, wymieszać, zwiększyć ogień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wówczas zetrzeć do tego na drobnej tarce jarzynowej ser cheddar i mieszać trzepaczką, aż ser się całkowicie roztopi. Następnie doprawić do smaku solą, ponownie wymieszać i przelać do miski.
Całość polać pikantnym keczupem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy